Той съобщи, че заразата е стигнала до още един областен град - Стара Загора, където има два потвърдени случая. В София са седем от лицата, в Плевен още един, стават общо шест. В Пазарджик - четирима, общо - седем. В Добрич има още един, общо стават шест. Във Варна още един, 11 вече в града, заяви ген. Мутафчийски, като уточни, че никой от новозаразените не е в критично състояние.

Все още в "Пирогов" не е установено дали е заразен пациент, който е в по-тежко състояние. Има интересен случай във ВМА, където цяло едно семейство е установено с коронавирус: майката, бащата и двете им деца – на 4 и 8 години. Болна е и сестрата на майката. С изключение на майката, която е с двустранна бронхопневмония, другите нямат оплаквания, съобщи ръководителят на кризисния щаб.

Не може да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно, каквито са бързи тестове, заяви ген. Мутафчийски. Коментарът му идва, след като по-рано днес от новия Медицински съвет към Министерски съвет поискаха мащабен скрининг на българското население и да бъдат предоставени повече бързи тестове за коронавирус.

Премиерът беше ясен и категоричен по отношение на бързите тестове, не е нужно повече разясняване по въпроса. Когато и на междудържавно ниво се обсъждат тези въпроси и той информира за тези обсъждания, че липсват надеждни тествания и, че работата продължава, няма какво друго да кажа, допълни Мутафчийски.

В София има 15 хиляди болнични легла, но наблюдаваме тенденцията - на ден в "Пирогов" и във ВМА се преглеждат над 120 души с подозрение за коронавирус, посочи той. По думите му през миналата седмица преглежданите със съмнение за коронавирус са били 40 души. Заради увеличаването на случаите всички болници трябва да представят готовността си за работа с коронавируса, допълни той и посочи, че във ВМА има 21 болни с коронавирус и още толкова подозрителни случая. В домовете им, чрез телеконферентна връзка, се наблюдават 49 пациенти. Този подход от днес се прилага от болница "Пирогов", предстои да се въведе и в Александровската болница.

Състоянието на всички деца, заразени с коронавируса, е добро, увери ген. Мутафчийски.

Няма данни за нито едно лекарство, което да се използва за превенция на коронавирус, допълни ръководителят на кризисния щаб и напомни, че превенцията е социална дистанция, миене на ръце, спазване на разстояние между хората, особено в затворено помещение. Той отново апелира възрастните хора да бъдат предпазливи и припомни, че обществото е мобилизирано да съхрани живота им.