© bgathletic.com

Впетото издание на щафетния маратон на България "София Екиден Маратон" стартираха рекордните 92 отбора. По традиция в него взеха участие едни от най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта. Състезанието със старт-финал пред Националния стадион "Васил Левски" е част от инициатива "София - Европейска столица на спорта" и по традиция е в чест на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетният характер на надпреварата.

През тази година състезанието отново е под патронажа на посолството на Япония и отбелязва 140 години от първите дипломатически отношения на България със света и 15 години България в НАТО.

Сред участниците бяха отбори от посолствата на Германия, Япония, ЮАР и Китай, заедно с два тима от Министерството на външните работи. Сред бегачите имаше и представители на Украйна, Сърбия, Румъния и др.

Преди старта участниците бяха приветствани от японския посланик в България Масато Ватанабе, замestnik-министъра на външните работи Петко Дойков и директора на маратона Даниел Дуков. Послание към присъстващите отправи и Ана Росева от главната квартира на НАТО, а официалните лица бяха отличени със специални плакети от "Българска асоциация спорт за всички".

"София Екиден маратон" е отборно състезание на класическата дистанция, като всеки тим е съставен от шестима души, които изминавато бщо 42.195 км. Бегачите са разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5км + 10 км + 5 км + 7.195 км = 42.195 км. Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти. Името "екиден" идва от японското "предаване на поста", като традиционно от дълги години състезание в Страната на изгряващото слънце.

Веднага след като стартираха елитните атлети бе дадено началото и на детската щафета. В нея най-бърз бе отборът Академик София 1 в състав: Ангел Костов, Илайда Нуроллова, Евгения Стоименова и Емил Йорданов - 10:30 мин., Втори е тим № 116 с 10:35, а трети е Приорити 1 с 10:58 мин.

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото "Екиден" - в знак на уважение към японската традиция. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

Освен професионални спортисти в състезанието участват и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един тим с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

Източник: bgathletic.com