Древната подземна църква на Враца носи името на "Св. Никола“ и се намира в двора на едноименния Mитрополитски храм. Православната обител е построена през XVI век от местния боляр Георги. Преданието разказва, че неговата дъщеря се омъжила против волята си за търговец в Цариград. За да й се прости греха, че приела друга вяра, тя помолила баща си да построи православен храм.

Боляр Георги изпълнил молбата на чедото си. Преди повече от четири века, той вкопал базиликата на шест метра под земята, тъй като турските управници по онова време не разрешавали християнски храм "да е по-висок от ага на кон".

Врачанският митрополит пожела святото място да стане достояние на всички човеци, да идват в него, оставяйки за известно време житейските неволи, за да отправят молитвите си към Бога с упованието и вярата на тези, които са градили храма и тези, който сега го поддържат.

Камбаната е изработена по модел и техника на древните руски православни майстори. Тя е от месинг и върху нея за прослава на Свети Георги е изобразен ликът му. Средствата за изработването й са дарени от Христо Илиев и родолюбиви врачани, негови приятели.