След дългогодишно прекъсване в Младежкия дом на Враца бе възстановен рециталът за Ботева поезия и проза на есперанто, в който участваха 11 деца от врачански училища. Деница Цекова на 6 години от ЦДГ „Европейчета”, беше най-малката участничка, а най-възрастният, 80-годишният Йордан Кожухаров от Асеновград, който спечели Наградата на домакините от Младежкия дом. С награда на журито бе удостоена Ангелика Хамди на 8 години от Варна.
Паралелно с изявата на есперантистите се състоя и Националният рецитал – конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза който събра повече от 70 участници от 11 населени места в страната. Представиха се рецитатори от Враца, Варна, Мездра, Борован, Хайредин, Вършец, Оряхово, Козлодуй, Видин, Асеновград и Русе. Според статута, изпълнителите на Ботева поезия и проза се състезаваха в три раздела – до 14 години, над 14 години и групи.
Първа награда при рецитаторите до 14 години не бе присъдена, при над 14-годишните челната позиция зае Карина Петрова от Видин. Председател на журито бе актьорът от Драматично куклен театър Враца, Борислав Борисов. Заедно с режисьорът и драматургът Юли Пухалски и актьорът Емил Пеняшки, тримата професионалисти след прецизно оценяване определиха наградените участници. В раздел до 14 години Първа награда не се присъди. Второ място зае Катерина Димитрова Димитрова от Варна. На трето място се подредиха Димитър Валериев Викентиев от Оряхово, Християн Пламенов Христов от село Борован и Мария Орлинова Кацарова от Варна.
Бяха раздадени и пет поощрителни награди на най-малките изпълнители на стихове на Ботев. В раздел над 14 години Карина Живкова Петрова от Видин е с първа награда, втора и трета са за Константина Миткова Георгиева и Аксу Йълмаз Осман, и двете участнички от Варна. Поощрителните награди в тази група бяха пет. След представянето на групите първа награда не беше присъдена. Втората взеха участниците от варненския Куклен театър „Палечко” и Камерен състав за художествено слово от Оряхово. Трети в тази класация са участниците от ЕТС „Иван Деспотов” във Видин.