120 години след освещаването на черквата „Св. св. Кирил и Методий” в Монтана, нов храм отвори врати за християните. Просторна и светла, новата черква може да приеме 600 души. Разполага с крипта, в която ще се съхраняват ценни икони и стара църковна утвар, и трето ниво за църковен хор.

Храмът „Свети Дух“ е построен за 12 години, изграждането му е струвало 3,5 млн лв. Повечето от средствата са от бюджета на община Монтана, а останалите са отпуснати от държавния бюджет с постановление на правителството след посещение на премиера Бойко Борисов в храма.

Новата черква е най-голямата в Северозападна Тя е с разгъната площ 1090 квадратни метра. До нея е 23-метрова камбанария, на която са монтирани няколко камбани, като най-тежката е 500 килограма, а най-леката 60 килограма.

„Черква се строи с много любов, упоритост и общи усилия” , каза кметът Златко Живков и отново благодари на всички, помогнали делото да бъде довършено докрай.

На откриването присъстваха експредседателят на Народното събрание доц. Борислав Великов, народните представители от ГЕРБ - Монтана Дилян Димитров и Ирена Димова и Атанас Костадинов от БСП, областният управител на Монтана Росен Белчев, заместник- областният управител Нина Петкова, общински съветници.

Тържествата по повод празника на града продължиха с празнично шествие от храма“ Св. Дух” до площад "Жеравица".

На тържествена сесия кметът на Монтана Златко Живко връчи почетния знак на община Монтана на петима достойни мъже. Това са хореографът Антон Димов, (посмъртно), скулпторът Димитър Ганчев, писателят Радослав Игнатов, основателят на фирма “Крос” Любен Мартинов и бизнесменът Никодим Войнов.