Фермерът дава пример със собственото си дружество, което от около 7 години инвестира в други трайни насаждения - череши, сливи, но не и в ябълки. Единствените, които в момента инвестират в ябълкови насаждения са хора, които не разбират от това производство, но имат финансов ресурс, твърди той.

Част от ябълковите градини вече са на тезгяха за продан.
Да правиш ябълкови насаждения в обеми от около 1000 дка е самоубийство, подчертава Кумчев от позицията на фермер, отглеждал 14 000 дка ябълки. По думите му обаче част от тези градини вече са на тезгяха за продан, добавя Кумчев.

На тази база Красимир Кумчев прогнозира, че след около 10-15 години вакуумът ще е пълен. И обяснява, че масово насажденията, които са в активно плододаване, са на възраст между 10 и 15 години и обективно след десетина години по естествен начин ще излязат от обръщение и трябва да бъдат изкоренени.

Като една от причините за ябълковия апокалипсис Красимир Кумчев посочва държавните субсидии за плодовете, които са по схема, и са стотина лева на декар. Тази сума като я разделиш на 3 000 кг, един хубав среден добив, се получава три стотинки за килограм, което по думите му не представляват никакъв икономически стимул, нито пък може да провокира интереса на фермерите да създават ябълкови насаждения.

В същото време, по информация от медиите, миналата година поляците са получавали по 30 евроцента/кг от ЕС заради руското ембарго и още толкова като национално доплащане, каза Кумчев. Това е 1,20 лв/кг, което е 40 пъти повече в сравнение у нас или, твърди фермерът, поляците получават толкова за една година, колкото един фермер у нас за един цял живот.

Качествената българска ябълка се изкупува за прясна консумация. Двата български сорта - Айвания и Карастоянка, със страхотни вкусови качества, вече са излезли от производство. От другите, които не са български, най-разпространени у нас си остават класическите сортове - Златна превъзходна, Червена превъзходна и Грени. "Царицата на плодовете" е култура с целогодишна консумация в цял свят, но пък изисква и царско обслужване.

Преди около 30-40 години на територията на Пловдивска област са се отглеждали 138 различни култури в една година, което означава, че в едно и също време нещо се сее и нещо се прибира. На територия от 6 000 кв.км.

Надали има такова нещо някъде по земното кълбо. Уникални климатични условия. Би трябвало това да ни е като емблема на държавата, а за областта - да не говорим. Ако премахнат субсидиите, за 5-6 години ще залеем Европа с качествена храна, категоричен е Кумчев и цитира служител на една от големите търговски вериги у нас, според който в Лондон български земеделски продукт струва 7 паунда, а холандския - 1 паунд и нашият се купува.


Източник: bta.bg