В посетителските центрове на двата парка ще бъдат оборудвани и обзаведени съвременни демонстационни дигитални зали, в които ще могат да се експонират цифровизираните обекти. Съвременните технологии ще позволяват „разглеждане” на интересни ландшафти, избиране и „посещение” на конкретни обекти от културното и природно наследство във виртуална реалност, „разходка” по конкретен туристически маршрут и др. Директорът на ПП „Врачански Балкан”, добави, че уеб платформа ще даде възможност на потребителите, например да „летят” над Врачанския Балкан и да се „спускат” от високото в дълбините на пещера Леденика.

Инж Цветков разясни, че за тази цел ще бъде създаден иновативен дигитален уеб-портал с виртуална видео разходка из природни икултурни обекти в двата парка, виртуална изложба на музеите от областта, база данни с дигитализирани експонати, представяне на традициите и обичаите на хората от трансграничния регион. Към портала ще има възможности за сваляне на приложение за 3Д заснемане за мобилни устройства и възможности за качване на цифровизирани 3Д изображения.

Николай Ненчев беше категоричен, че ще бъде разработен и внедрен уникален туристически продукт, конкурентен, допринасящ, за повишаване на икономическата ефективност на туризма. При разработването и внедряването на туристическия продукт ще бъдат разработени 4 културно-туристически маршрута в съчетание с природни обекти, които също ще бъдат 3Д дигитализирани и експонирани в залите и уеб-портала.

Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат уникалната възможност да добият пълна представа за туристическите атракции в двата парка. Обща цел на проекта е насърчаване и развитие на туризъм, базиран на културното и природно наследство. Стойността на финансиране от ЕС е 356 472,52 Евро. Обща стойност на проекта- 419 379, 44 евро. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата INTERREG V-А Румъния – България. Срокът за изпълнението му е 36 месеца.