„Съпругът ми почина 2 дни преди да натрупа нужните 5 години осигурителен стаж. Затова от НОИ отказаха наследствена пенсия на детето ми. В последствие отказаха и персонална пенсия, защото съм имала висок доход“, разказва Велина от Стара Загора.
Заради подобни сигнали от социалното министерство обмислят от персоналните пенсии на деца с един жив родител да се отпускат без подоходен критерий. „Вариантите са два – с и без подоходен критерий, като най-вероятно ще се спрем на този без значение от дохода. Ако промените бъдат приети ще влязат в сила от 2019 г.“, заяви зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова по време на конференция за проблемите на сираците.

По данни на омбудсмана Мая Манолова към края на миналата година над 2455 българчета получават персонална пенсия. Други над 16 195 деца получават наследствена пенсия след смъртта на един от родителите си. Според Кодекса за социално осигуряване право на месечна наследствена сума имат децата, чиито родители имат поне 3 г. или 5 г. осигурителен стаж, в зависимост от възрастта, на която са починали.

„Това изискване за минимален осигурителен стаж трябва да отпадне. Защото с него наказваме децата за липсата на стаж на починалия им родителя“, заяви Мая Манолова. Заради изискването починалият да има натрупан трудов опит, десетки деца не могат да получат наследствена пенсия.
В тази ситуация изпада семейството на Иван, чиято съпруга умира на 25 г., преди да е натрупала нужните 3 г. осигуровки за пенсия. „Тя беше студентка и според закона беше виновна, че за 25-годишната си възраст няма осигурителен стаж. Това е абсурдно“, обясни младият мъж.

От екипа на омбудсмана ще внесат в Народното събрание поправки в Кодекса за социално осигуряване, които да отменят или занижат изискуемия стаж на починалия родител, на база на който се отпуска наследствена пенсия на детето му.