инж. Валери Иванов
инж. Валери Иванов

Питането бе отправено от депутатите от БСП Атанас Костадинов и д-р Илиян Тимчев за замърсената с арсен питейна вода в три села на община Бойчиновци.

В отвореното си писмо синдикатите уточняват, че " не им е известно РЗИ- Монтана да са правили предписания по повод завишено съдържание на арсен в Громшин, Кобиляк и Бели брег и това да е оценка за мениджърския екип на дружеството“.

Изразяват готовността си да организират протести срещу всеки опит за конюнктурно и политическо кадрово решение.

Според управителя на ВиК – Монтана инж. Валери Иванов единната цена на водата, предложена за област Монтана е 1, 6005 лв. без ДДС. Досега от КЕВР са одобрени цените на водата за Варна - 1,71лв без ДДС, за Силистра - 1,97 лв. Били са принудени да вдигнат цената заради инвестициите, а цената на водата в Георги Дамяново, Чипровци и Вършец става от 0,75 на 1,650 лв. 80 процента е събираемостта на задълженията на абонатите, подчерта Валери Иванов. Той предупреди за по-страшен проблем - намерението на НЕК Язовири и каскади да станат доставчик и да превърнат В и К- Монтана в потребител. Това щяло да оскъпи още повече водата. Изпратено е остро становище против от ВиК- Монтана и Враца до КЕВР.

Средната заплата във ВиК - Монтана за 2016 година е 657 лева, а в момента средно месечното възнаграждение е 744 лева. Предвижда се през 2021 година да бъде 775 лева, поясни инж. Иванов.