В хода на разследването в качеството на обвиняеми с постановление на наблюдаващия прокурор по делото са били привлечени шест лица – Г. М., Г. А., С. Н., И. Д., Ж. Ч. и Х. Х.

Към настоящия момент е установено, че късно през нощта на 23.06.2018 г., в гр. Ботевград, пред блок 15 в ж.к. „Саранск“, шестимата обвиняеми извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи ясно неуважение към обществото, и деянието било съпроводено със съпротива срещу орган на властта.

Г.М. подбудил тълпа – неустановени до момента лица, живеещи в бл. 15 и бл. 14 в същия жилищен комплекс, с думите: „Ей, съберете се, бе! Излизайте всички! Какво чакате, няма да им се даваме на тези!“ В резултат на действията му към полицейски служители и ползваните от тях леки автомобили били масово хвърляни различни предмети. По този начин той целял да принуди орган на властта да не изпълни задълженията си по предотвратяване нарушаването на обществения ред - да съставят акт на административно нарушение и да изземат два броя тонколони от владението на Х.Х.

В резултат на действията на обвиняемата Г.А., хвърлила камък и други вещи както към полицаите, така и към служебните автомобили, било счупено предно панорамно стъкло, деформирана чистачка, нанесени побитости по тавана, задна броня и причинени други повреди, чиято обща стойност възлиза на 2 094 лева.

На други два служебни автомобила били счупени предни леви стъкла и светлинна уредба, нанесени деформации по различни части, като причинените щети са в общ размер 1 220 лева.

Ж.Ч. също подбуждал участници в тълпа да употребят сила срещу органите на реда, С.Н. хвърлил дървена пейка и велосипед по тях, а И.Д. и Х.Х. различни предмети.

Обвиняемият Х.Х. отказал да предаде два броя тонколони, послужили за извършване на нарушението, и оказал съпротива при задържането му.

По искане на Районна прокуратура – Ботевград срещу шестимата обвиняеми са били взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.