Oфициалната информация гласи следното: "Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. В момента екипите на атомната централа отстраняват причините за задействане на електрическата защита. След като бъде потвърдена работоспособността на оборудването, шести блок ще бъде включен в електроенергийната система".

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че работи само пети реактор, а количеството ток, което произвежда по принцип шести реактор, в момента се компенсира от ТЕЦ.

Припомняме, че на 9 юни приключи плановият годишен ремонт на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), блокът беше включен в електроенергийната система на България в 14 часа и 58 минути.

В рамките на плановия ремонт е правена профилактика на оборудването и системите на блока и бе извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Реализирани бяха и предвидените дейности, свързани с осигуряване на дългосрочна експлоатация и повишаване на топлинната мощност на пети блок до 104%. В тази връзка бе подменен роторът на цилиндър високо налягане на парната турбина, с което се осигурява техническа възможност за работа на блока на повишена мощност.