Празнична атмосфера на четенията придаде историческата възстановка "Априлското въстание 1876 г.: Началото”, пресъздадена от петокласници от СИП „Приятели на историята” в градското ОУ „Христо Ботев” с ръководител Светла Кръстева, която бе съпроводена от възрожденски патриотични песни в изпълнение на Вокална група „Детски свят” с художествен ръководител Анета Петкова. Ученици от Професионалната гимназия "Алеко Константинов" с ръководител инж. Десислава Петкова подредиха кулинарна изложба "От кухнята на баба" с типични за нашия край ястия.

На краеведските четения бяха представени 13 проучвания и презентации за миналото на родния край от Възраждането до наши дни, обособени в две сесии. Първата сесия включваше разработките на Марияна Димитрова „Към историята на храм „Св. Атанасий” в с. Лик”, на Бистра Цолова „Духовата музика на с. Долна Кремена”, на Ивана Захариева „За един от кметовете на община Зверино - Георги Шопов (1937-1940)”, на Лиляна Лещарска „Мъжките празници в с. Царевец”, на Анета Дилова „Поп Тодор Николов от с. Долна Кремена” и на Христина Маринска „Черковният въпрос в с. Кален”.

Във втората сесия бяха представени изследванията на Янка Николова „90 години НЧ „Светлина 1926” - с. Моравица”, на Петър Кръстев „Дълголетниците в с. Кален”, на Галя Василева „Тежестта на проклятието”, на Рени Митева „Малък чеиз”, на Валентина Цекова „Да си спомним за Стефан Костов”, на Милка Пухалска „Един несъстоял се юбилей: 50 години Дом на железничаря” и на Мирослав Гетов „Обявяването на Мездра за град”.

Участниците в конференцията получиха грамоти и по един екземпляр от илюстрованата диплянка ”90 години Народно читалище "Просвета-1925” - Мездра'.