Музикалният фон, който бе като прелюдия към предстоящия прекрасен ритуал, постепенно утихна и започнаха народните танци по хороводни песни в изпълнение на танцова формация към Детския комплекс. Фолклорна група "Пей сърце" представи литературно-музикална композиция от стихове и песни, посветени на любовта и живота.

Така се стигна до дефилирането на сватбените двойки, водени от шаферките, които заеха отредените им места за изпълнение на сватбения ритуал. След кратко представяне на всяка една от двойките, ритуалът бе поет от кмета на Белоградчик Борис Николов, в качеството си на длъжностно лице. Той връчи преподписаните брачни свидетелства, Поздравителен адрес и подарък от община Белоградчик на всяка двойка.

Поздравителен адрес и подарък – икона на „Свети Мина“ – защитник и закрилник на семейството, връчи на всички двойки и Симеон Илиев – председател на пенсионерски клуб „Мадона“.

Последваха и други ритуали свързани с празника – разчупване на питата, за да се разбере кой ще командва следващите 50 години, изпиване на чаша шампанско, придружено със скандиране „Горчиво“ и целувки.

Първото сватбено хоро поведе кумът Симеон Илиев с уруглицата на рамо и естествено кумата до него. Празникът продължи с много музика, песни и веселие .

Изключително ценно и полезно в инициативата на Клуба на пенсионера и общината бе, че както и досега, в ритуалите участват възпитаници на Детска градина „Иглика“, а също и ученици от училищата в града, и по този начин те се предават и на подрастващите.



Източник: belogradchik.bg