© монитор

На 25.03.2017 г. на телефон 112 бил подаден сигнал за купуване на изборни гласове за конкретна политическа партия срещу 30 лв. в с. Мокреш, общ. Вълчедръм. В тази връзка дежурна група от служители на РУ - гр. Лом, сформирана за проверка на сигнали, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите, веднага посетила населеното място.

В хода на проверката и проведения разговор с жената, подала сигнала, се разбрало, че от началото на седмицата лицето „Светли“ обикаля с бял бус из селото и дава по 30 лв., за да се гласува за кандидата под № 9 в бюлетината. Тя споделила, че магазинерката й съобщила, че и нейното име присъства в списъка, съставен за тези цели.

Полицейските служители предприели действия по установяване на лицата и изясняване на евентуалната им съпричастност към заявеното престъпление. Били разпитани свидетели, фигуриращи в списъка, извършени претърсвания на автомобили и къщи, намерени листове с изписани имена на жители на селото.

На ул. „Първа“ в с. Мокреш, пред дома на Светли С., известен в селото като „Цонковия“, служителите на реда открили паркиран товарен автомобил „Фолксваген“. При извършена със съгласието на подсъдимия проверка, в жабката на буса била открита папка, в която имало лист с изписани малки имена на 63 лица с поставени отметки пред тях.

Разпитаните от проверяващите сигнала лица давали различни обяснения – някои от тях отричали, че са били склонявани да гласуват срещу заплащане в полза на определен кандидат или политическа партия, други заявявали, че са получили по 30 лева „от Светли“, за да гласуват по определен начин. В показанията си свидетелите посочвали, че са им предлагани пари, описвали банкнотите, с които било извършено плащането, обяснявали, че „правилно упражнили правото си на глас“ и че „гласували по съвест“. Една от свидетелките споделила, че взела парите, защото „размерът на пенсията й е малък и въпреки това гласувала за партия, на която симпатизира“.

Определението на съда има характер на влязла в сила присъда.