"В България пътната безопасност е колективна безотговорност. Ние искаме тя да стане персонална отговорност!“, призовават организаторите на протеста срещу убийствата на пътя, с който ще бъде почетена и паметта на загиналите при пътно-транспортни произшествия.

"Днес Мездра ще се присъедини към Националния протест, който организираме заедно с Румяна в памет на нашите съпрузи, загинали на автомагистрала "Хемус", сподели пред MediaNews Наталия Ахчийска. Призоваваме всички, които се чувстват съпричастни към нашата трагедия и към трагедията, която е и на много други хора, да се включат в протеста, за да покажем, че това не бива да е така. Не трябва родителите да се превръщат в "звездички", не трябва майките и бащите да губят децата си. Да покажем, че Законът за движение по пътищата трябва да бъде променен. Защото, когато има едни по-строги санкции, всеки шофьор ще се замисли преди да седне зад волана.”

В Мездра протестът срещу войната на пътя ще се състои днес от 17:30 часа на входа на града откъм Ботевград, на отбивката за градския стадион преди моста над река Искър.

По същото време такива протести ще има край София - на автомагистрала "Хемус", на 20 км в посока Варна, след разклона за село Чурек; в Пловдив - на бул. "Санкт Петербург' (от кръстовището с ул. "Лев Толстой” до кръстовището с бул. "Освобождение”), във Варна - на входа на Морската градина, в Бургас - на ул. "Транспортна”, на "пешеходната пътека на Валя” (до МОЛ-а в кв. "Изгрев") и в Русе - пред Община Русе.

Датата на националния протест - 19 юли, не е избрана случайно. Тогава е рожденият ден на Иван Димитров - един от двамата загинали при катастрофата край Жерково, който щеше да навърши 45 години…

Организаторите на протеста призовават всички, които имат отношение към проблема и желаят да изразят своята гражданска позиция да се включат в инициативите в шестте града на страната. "Нека покажем, че сме силни и не сме безразлични! Нека покажем, че не искаме да сме следващите жертви на войната по пътищата! Заедно можем, заедно сме силни!”, апелират Наталия и Румяна.

Повече за националния протест "Да спрем убийствата на пътя!" може да научите на страницата на събитието във facebook