Подсъдимият Б. притежавал свидетелство за управление на МПС със срок на валидност до 31.01.2012 г., след което не го подновил. Спрямо него многократно били издавани наказателни постановления във връзка с констатирани нарушения на Закона за движението по пътищата.

На 03.01.2017 г. В. Б. се намирал в с. Благово, област Монтана, където има недвижим имот. Преди обед той поканил на гости негов познат, с когото изпили по 200 грама ром. След 16 ч. двамата продължили консумирането на алкохол в заведение в центъра на селото, като на тръгване подсъдимият си купил още 50 грама ром в пластмасова чаша.

Въпреки нетрезвото си състоянието Б. се качил в ползвания от него лек автомобил „Волво“ и тръгнал в посока от с. Благово към гр. Монтана, като управлявал с висока скорост. В района на язовир „Чернила“ той навлязъл в насрещното платно, с което предизвиквал тежко пътно-транспортно произшествие с движещия се срещу него лек автомобил „Ланчия“. Въпреки предприетата спасителна маневра от страна на водача на другото МПС, с цел избягване на челния сблъсък, това се оказало невъзможно. Свидетел на инцидента подал сигнал в полицията за случилото се.

При извършената проверка на място подсъдимия В.Б. отказал да бъде тестван с техническо средство за употреба на алкохол, както и да му бъде връчен талон за медицинско изследване на кръвта. През цялото време се държал грубо и арогантно.

При транспортиране за болнично заведение пострадалият водач на лек автомобил „Ланчия“ починал. Непосредствената причина за смъртта му е острата дихателна и сърдечна недостатъчност, развила се вследствие на множествена черепно-мозъчна и гръдно-коремна травма. Пътуващ с него мъж получил коремна травма и счупване на ключицата.

Съгласно заключението на изготвената в хода на досъдебното производство автотехническа експертиза, в момента на удара управляваният от подсъдимия Б. лек автомобил се движел със скорост 128.04 км/ч, при максимално допустима 90 км/ч. Другият автомобил се движел със скорост 82.60 км/ч.

По време на извършеното от подсъдимия В.Б. деяние, отнело човешки живот, концентрацията на алкохол в кръвта му била около 2,30 промила.

Окръжен съд – Монтана му е наложил наказание от шест години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.