Приетите предложения правят по-ефективно използването на пръстови отпечатъци и снимки. Създават се и възможности за по-бърза комуникация между държавите в случаи, свързани с тероризъм, а връщането на незаконно пребиваващите мигранти ще става много по-лесно, обясни евродепутатът Емил Радев

Комисията по правосъдие и вътрешен ред прие промените в регламентите, касаещи Шенгенската информационна система. На практика се въвежда задължително въвеждане на данните от държавите членки. Въвеждат се и нови категории, които държавите членки трябва да въвеждат, като например задържане и разпитване на лица, свързани с потенциална терористична дейност.

Освен това неизвестните лица ще бъдат издирвани много по-лесно, защото ще бъдат въвеждани пръстови отпечатъци и отпечатък на длан. Ще се въвежда също така и информация за лицата, които подлежат на връщане в трети държави и които пребивават на територията на Европейския съюз.

Това е нещо ново и практиката показва, че до момента по-малко от половината от подлежащите на връщане лица са върнати в трети държави, много голяма част от тях остава в Европейския съюз. С новите данни в системата ще се направи много по-лесно връщането им, тъй като всички държави членки ще имат нужната информация.



Източник: tvevropa.com