В съседното на Мездра село - Брусен, също е пристигнал мъжкият, който вече лежи, в очакване на женската. Жители на селото съобщиха, че около стария път са забелязали цяло ято. В останалите села - Дърманци, Царевец и Горна Кремена, в които има изградени щъркелови гнезда, все още очакват идването на символа на пролетта. За съжаление, другото щъркелово гнездо в Горна Кремена вероятно ще остане празно.

Смята се, че щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие. В народните вярвания и суеверия щъркелът присъства неизменно. Най-известните се отнасят до състоянието на първия щъркел, който видиш през годината, и до това какво ще ти се случи, ако навредиш на щъркел. За първото - за да ти е щастлива годината, първият видян щъркел трябва да лети. Второто - ако навредиш на тази птица - чакат те големи нещастия.

Неговото периодично завръщане всяка пролет в северните страни, позволява той да бъде разглеждан като олицетворение на празника на възраждането. Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е направило символ на любовта на децата към родителите.

На щъркела се приписва и дълъг живот, поради което той е станал символ и на дълголетието. Неговата спокойна, замислена поза на един крак е изпълнена с достойнство, което го е превърнало в пример за медитация и съзерцателност. Народното вярване утвърждава, че и най-големите и най-отровните змии не могат да навредят на щъркелите.

Случвало се е, разказват старите хора, змия да надвие орел, но никога не е надвивала щъркел. Която къща има щъркелово гнездо на покрива или лястовиче - под стрехата, тази къща е защитена от нещастия и от лоши магии. Голям грях е да се развали гнездо, да се чупят яйцата или да се убиват малките.

Когато хората видят първите щъркели, добре е да имат пари в джобовете или хляб в ръцете си, за да са богати и сити през цялата година. Хубаво е да са прави, а не седнали, за да им спори работата, и ги посрещат с пожеланието: "Вие да седите, а аз да летя!"

Така че: сваляйте мартениците и ги завържете на плодно дърво, за да сте здрави!