MediaNews потърси компетентно мнение от инженер химик, от Враца, който също не пожела да се вкарва в „този филм” но обясни подробно:

„Живачният оксид е съединение на живак с кислород. Получава се по два начина, или от живак и кислород при определени условия /а също и от живачен нитрат/ или от живачни соли при взаимодействие с основи. Понеже химията е шантава работа и атомите на елементите си правят шеги с нас, така прави и живачния оксид. Ако е получен от живак и кислород е оранжево-червен на цвят и ние го наричаме червен, а ако е получен по втория начин е жълт. Живачният оксид е практически неразтворим във вода.

Жълтият е химически по-активен и търпи промени при температури около 200-300 градуса по Целзий. Червеният е много слабо химически активно вещество и промени търпи над 500 градуса по Целзий. И двете са прахообразни вещества. Различават се по цвят заради различната големина на получените кристалчета, което води до различно пречупване на светлината, което пък се възприема от нашето зрение като разлика в цвета.

Червеният живачен оксид се е използвал като съставка на бои за кораби, очевидно защо – неразтворим във вода, химически неактивет и съответно предпазващ от корозия съдовете и даже като антисептик във фармацията. Използва се в различни лабораторни процеси.

Кислородът е открит за първи път от Карл Вилхелм Шееле през 1771 - 1772 г. чрез термично разлагане на живачен оксид и някои нитрати. Живачните съединения са отровни, но при поглъщане, допир или вдишване. С тях се работи внимателно и при определени правила за безопасност, но в никакъв случай живачният оксид не е радиокативен и не се използва за взривни вещества!

„Червеният живак” е мистично съединение, което всъщност не съществува освен в литературните произведения и мислите на някои хора! „Червен живак” се нарича „философския камък на 21 век“, това е несъществуваща субстанция, уж една от последните военни разработки на СССР”- обясни специалистът.

Явно, вярата в съществуването на "червен живак" доказва, че хората, които са готови да спечелят нечия вяра в чудеса, не са изчезнали! Днес се очаква пробите от намерените вещества да станат готови. Районната прокуратура, подхванала случая, до дни ще има обективен, доказателствен материал по проблема стреснал жителите на Враца.