През изминалата година се забелязва тенденция на недоверие и неуважение от страна на Общински съвет към работата на Фонд "Култура", което е израз на пренебрежение към Управителния съвет. Наблюдават се опити за политизиране и налагане на политически решения относно състава на ръководството на Фонда, както и при утвърждаването на одобрените проекти.

В две заседания на Общинския съвет, през август и септември на 2016 г., беше отхвърлено от общинските съветници от ПП ГЕРБ одобрено предложение за издаване на юбилеен вестник на Клуб на дейците на културата (КДК) Враца, във връзка с 55-ата годишнина от създаването на клуба. Обсъждането разгорещи страстите в залата. При дебатите и за други предложения бяха изтъкнати причини, като наличие на роднински и приятелски връзки, стар и неработещ правилник на Фонд "Култура", липса на средства и други неуместни причини, както и това, че не е ясно точно за какво се гласува.

Утре е поредното редовно заседание на местните парламентаристи. От документите, публикувани на официалния сайт на Община Враца, става ясно, че Управителният съвет на Фонд "Култура" е разгледал 16 заявления за финансово подпомагане на книгоиздаване и творчески дейности на институции и творци в областта на културата. Одобрени са 11 проекта на обща стойност 14 615 лв., съобразно приетите Правила за реда и условията за финансово подпомагане на проекти в областта на културата, културни прояви и любителско изкуство в община Враца от Фонд "Култура".

Вносителят на докладната Красимир Ангелов, който е председател на Постоянната комисия по култура и председател на Управителния съвет на Фонд "Култура", е длъжен да предложи на Общинския съвет да вземе решение за финансиране на 11-те одобрени проекта. Какво ще се случи, обаче, ще стане ясно след сесията. Вероятно пак ще има бурни дебати, политически сблъсъци и разгорещени страсти. Нищо чудно проектът да не бъде гласуван и да се наложи да бъде внесен отново на следващо заседание.

Нещо ще се случи. Какво точно, ще стане ясно утре.