Обвиняемият Ивалин заедно с още четирима негови съученици пътували от село Писарово до Кнежа за учебните занятия и обратно с автобус. На връщане от училище едно от момчетата носело със себе си пластмасова бутилка, пълна с бензин, който му трябвал за моторен трион.

Обвиняемият и неговите приятели седнали, както винаги, на задната седалка на автобуса. От силното парно бутилката се издула и едно от момчетата отворило леко капачката, за да излязат газовете. Ивалин решил да се прави на герой, извадил запалка и я запалил в близост до отвора на бутилката. Приятелите му го предупредили да престане.

В този момент излезлите от бутилката газове се възпламенили и бензинът се запалил. Уплашените момчета се сбутали, бутилката паднала на пода и запаленото гориво се разляло. Лумнал пожар и пътниците изпаднали в паника. Шофьорът отворил врата и започнал да помага на децата да излязат от горящия автобус.

От пламъците на един от учениците се запалили маратонките и долнището на анцуга. На място пристигнал автомобил на пожарна безопасност и пожарът бил потушен. Пострадалият от огъня бил откаран до болницата в Плевен, а впоследствие в столичната клиника "Пирогов“.

Районният съд в Кнежа тези дни ще насрочи за разглеждане делото срещу непълнолетия подпалвач.