Традиционен молебен и курбан за здраве и сполука на всички българи ще бъде отслужен на 15 август от 11:00 часа в манастир „Св. Иван Рилски /Пусти/ - Касинец“ - съобщиха първи колегите от modernavratza.com. Инициативата се организира и провежда под егидата на кмета на Община Враца - Калин Каменов, със съдействието на кметските наместници на кв. Кулата, Даниела Чобанова и на кв. Бистрец, Владимир Тодоров. Празникът включва запознаване на миряни и гости с Бистрецкия манастир, първите сведения за който са от 1544 г. Там през 1822 г. е работила първата щампарска работилница за икони в България.

Има сведения, че в манастира е имало занаятчийска работилница на прочутата Чипровска школа за църковна утвар и накити. Историята на манастира, като култово място се проследява до траките, които са оставили следи в многобройните пещери наоколо. В близост до манастира има скален венец от основите, на който блика карстов извор, а върху западната му стена са запазени останки от стенописи.

Манастирът е на 12 км. от края на Враца по шосето към град Монтана. За празника ще се организира паркинг до Резиденцията на Врачанския Митрополит, а оттам пеша се стига до манастира за около 20 минути. Високо в скалите над манастира се намира труднодостъпна пещера наречена"Постницата". В нея е живял св. Иван Рилски преди да отиде в Рила планина.

Организаторите любезно уточняват, че при посещение на манастирския комплекс трябва да се спазват някои правила за облекло и поведение. Всички посетители, независимо от пола, трябва да са облечени с дрехи, които покриват раменете, лактите и коленете им. Нежелателно е говоренето на висок глас и вдигането на шум. За всеки ще има курбан чорба, а светската част от празника ще продължи с веселие за здраве.

За миряните и гостите е осигурен обществен транспорт на социална цена от 2 лева от два пункта:

От центъра на кв. Кулата до Резиденцията на Врачанския Митрополит и обратно:

- тръгване - 8.00 , 9,00 , 10 .00 часа

- връщане - 13.00 , 14.00 , 15.00 часа

От центъра на кв. Бистрец до Резиденцията на Врачанския Митрополит и обратно:

- тръгване - 8.00 , 9,00 , 10. 00 часа

- връщане - 13 . 00 , 14.00 , 15.00 часа

На Голяма Богородица,15-ти август имен ден в община Враца празнуват 1027 дами с името Мария, наречените Мариа са 4. Марийка е името на 159 представителки на нежния пол, а Мара са наречени 55. Името Мари носят 6 врачанки. Марияна се казват 257, Мариана 229. В общината Мариетите са точно 111, Преславите 62. Мъжете с имена Преслав са 70, а Мариян са кръстени 137-ма.