Поредният гост на ботевци бе гросмайстор Мария Велчева, републикански шампион за девойки във всички възрастови групи. През 1995 г. става европейски шампион за девойки до 20 г. Велчева е петкратен шампион на България по шахмат (1996, 1997, 1999, 2000 и 2001 г.). Участва на седем шахматни олимпиади, където изиграва 61 партии (22 победи, 20 равенства и 19 загуби). През 2004 г. на олимпиадата в Калвия печели индивидуален сребърен медал на четвърта дъска.

В момента гросмайстор Мария Велчева има собствена шахматна школата, чието мото е „С шахмата – умни и успешни”

С особено вълнение Мария благодари за поканата на директора Иван Иванчев за поканата и се върна назад в спомените си, когато за първи път е прекрачила прага научилището. Тя разказа на, че когато е била на техните години, единственото развлечение за нея е бил шахът. „От малка съм се занимавала с шах, защото тогава нямаше толкова изкушения като интернет, компютри и смартфони. Днес нашият спорт не е много ценен в целия свят, но трудът е невероятен. Въпреки това, в учени вСАЩ са установили, че децата, които се занимават с шахмат, са много по-напреднали и много по-адаптивни. Има страни, в които шахът е задължителен предмет в училище.”

На срещата присъстваха първата учителка на Мария - Иванка Бацова, и другият класен ръководител в прогимназиален етап– Любен Младенов, които разказаха за отличната ученичка Мария.

Домакините бяха подготвили шахматен сеанс, в който взеха участие 17 смелчаци, дръзнали да премерят ум и сили с гросмайстор Мария Велчева.

Зад първите три дъски седнаха кметът на МездраГенади Събков, директорът Иван Иванчев и заместник-директорът Цветомила Илиева. Съдия на шахматната надпревара бе м.с. Тошко Кирков, който обясни правилата в своеобразния минитурнир и даде началото на шахматния сеанс.

След първите 3 хода обаче, градоначалникът Генади Събков побърза да се оттегли.

Близо час и половина бе достатъчен на Мария да спечели 15 партии и да подари само едно реми на директора Иван Иванчев.