Председателят на пчеларското дружество в Мездра Иван Братинов каза, че на срещата са поканени зърнопроизводители и зеленчукопроизводители, но за съжаление, на поканата не се е отзовал нито един техен представител. Идеята за тази среща е да се търси конструктивен диалог между производителите на селскостопанска продукция и пчеларите.

Той подчерта, че в последните години се забелязва все по-голямо намаляване броя на пчелите и пчелните семейства. Като основна причина изтъкна, че това се дължи на използването препарати за растителна защита, които съдържат неоникотиноиди, както и на забранени такива от Европейският орган по безопасност на храните, от страна на зърнопроизводителите. Според експертите,този вид пестициди са устойчиви и е възможно през годините да станат част от състава на почвата, дори употребата им в затворени оранжерии води до загуба на биоразнообразие.

Агрономът Емилия Петрова - експерт в Териториалния областен офис към Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ)- Враца представи възможностите за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи пчели по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г.

Специален гост лектор на семинара бе проф. Калинка Гургулова – Национална служба за съвети в земеделието и национален диагностичен научноизследователски институт (НДНИВМИ) „Проф. д-р Г. Павлов” – София. Проф. Гургулова запозна пчеларите от Мездра с актуалните болести по пчелните семейства и различните начини за опазване на пчелите от болести.

На срещата присъстваха началникът на Общинска служба по земеделие – Мездра - Петьо Мазнев и главният специалист Йорданка Иванова, д-р Иво Иванов – регионална ветеринарна служба Мездра и Роман, зам.-председателят на постоянната общинска комисия по пчеларство Георги Андонов, пчелари и гости.