Чирим То̀ла, който е общински съветник в Големо Острени, община Булкиза, и неговата съпруга Деландише То̀ла, която е преподавател по география, благодариха на българските власти за съдействието им по въпроса с етническите българи в Албания и за оказаната помощ за получаване на българско гражданство ."За мен е голяма радост, че малцинството българи в Албания се познаваме и си помагаме. Безкрайно благодаря на Община Мездра за ползотворното партньорство“, каза Чирим То̀ла.

Кметът на Мездра увери гостите, че ще направи всичко необходимо да помогне хората с българско самосъзнание, както и останали жители на Община Булкиза: "Подписахме партньорско споразумение с Булкиза и ще си сътрудничим на всички нива. Ще започнем с културен и спортен обмен в помощ на хората, които се чувстват българи. За тях нашето съдействие ще бъде свързано с това да придобият българско гражданство. Това е най-малкото, което можем да направим за тях и ще го реализираме с чувство на отговорност и вяра. Разчитаме на взаимодействието с приятелите ни от Булкиза, за да осъществим конкретни действия в помощ на нашите братя и сестри в Албания“, заяви Събков.

От своя страна Мая Антова-Червеняшка благодари на Община Мездра за оказаното съдействие по въпроса с етническите българи в Албания. "Благодарение на Община Мездра стана ясно, че в Албания има образовани, честни и достойни българи. Семейство То̀ла не са сред българите в Албания, които искат да вземат българско гражданство, за да пътуват в Европа или по света. Те искат да бъдат в своя дом, но и да отстояват правата си“, каза още Мая Антова-Червеняшка.

Участниците в срещата обсъдиха дейностите по съвместни проекти между Общините Мездра и Булкиза, които ще стартират съвсем скоро.