Още два автомобила са били запалени през нощта срещу 24 май в село Галиче, съобщиха от полицията. Този път пламъците са унищожили микробус и лека кола - собственост на двама братя, които обвиняват за палежа скандалния кмет Ценко Чоков. Припомняме, че преди време селото се прочу с поредица умишлени палежи на автомобили.

През февруари миналата година Ценко Чоков беше разпитан заради палежа на две коли в белослатинското село. Огнената вендета била за местния бизнесмен Веско Тушинов, а след показанията му на разпит в полицията се озова и кметът на селото. Тушинов подал сигнал в полицията, щом видял пламъците. Той излязъл веднага пред къщата и видял мъж, който бягал в тъмното. Колите били обилно посипани с нафта, след което подпалвачът драснал клечката.

Огледът на местопрестъплението показал, че се касае за умишлен палеж на лек автомобил „Опел Вектра“ и на джип „Мицубиши“. От полицията тогава потвърдиха, че Ценко Чоков е бил разпитван и са му взети натривки. Пробата за наличие на следи от запалителна течност обаче, била отрицателна. Това беше втори палеж, насочен срещу бизнесмена Тушинов. В средата на октомври 2014 г. бе опожарен част от инвентара на заведението му, което също се намира в Галиче.

В началото на април тази година Окръжната прокуратура във Враца образува досъдебно производство във връзка с палеж на друг автомобил на Тушинов. Производството е за престъпление - запалване на имущество на значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други имоти. Извършен е оглед на местопроизшествието. Разпитани са свидетели, назначена е пожаро-техническа експертиза и са взети натривки от ръцете на две лица.

Започнало е издирването на извършителя на престъплението и събирането на доказателства под ръководството на Окръжна прокуратура - Враца.

"Това е третата кола, която ми палят. Запалиха ми заведението. Разбиха фермата на баща ми. Ежедневно ме заплашват. Това е геноцид спрямо моето семейство”, заяви тогава Веселин Тушинов, дългогодишен опонент на Ценко Чоков за кметския стол.

При повторен оглед на запалената кола „Гранд Чероки” тогава експерти от полицията не установиха да има следи от умишлен палеж.