В дните от 12 до 16 март, от 8:00 до 13:00 часа, всеки може безплатно да получи физикален преглед, анамнеза, а при необходимост и рентгеново изследване с цел ранна диагностика на болестта.

Станалите вече традиционни седмици на отворени врати по четири пъти годишно имат за цел да се повиши общата информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност за достъп до здравни услуги на всеки, включително на здравно неосигурени лица, както и да се популяризира здравословния начин на живот.

Тази година акцентът се поставя именно върху необходимостта да се намерят лидери-медиатори в общността, които освен лекарите и медиите, да слизат с послания до населението и да помагат за превенция и ранно диагностициране на болестта. Защото тенденцията е болните да намаляват, но има новооткрити пациенти в много напреднала форма на болестта. Освен това, по думите на началника на тубдиспансера д-р Цветан Петров, имало болни, които отказвали да се подложат на лечение. Законът след 1989 г. е променен и те не могат да бъдат въдворявани против волята им в лечебното заведение, а нелекувани те продължават да разпространяват тази тежка респираторна инфекция, която се предава и по въздушно-капков път.

От години Монтана бележи голям напредък в справянето с болестта. През миналата година са регистрирани нови 28 болни, докато през 2016 г. Техният брой е бил 32-ма. За последните 10 години болните са намалели почти двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души. Делът на пациентите в област Монтана се доближават до средната заболеваемост в страната.