През есента 2018 г. мъжът започнал работа като дояч в кравеферма, намираща се в кв. „Овча купел“ в столицата. Пред всички свои колеги той се представял с името Пламен. Покрай работата се запознал с Г.П., с когото прекарвали много време заедно. Споделил му, че изпитва финансови затруднения и се нуждае от парични средства. Заявил му, че може да се сдобие с тях, ако ги открадне от някой, когото той му посочи. Приятелят му обещал да измисли „схемата“, имайки предвид, че добре познава района около гр. Враца и селото, където живял – с. Згориград.

При следващата им среща Г.П. му казал за самотно живеещия Т.К., който бил финансово обезпечен, тъй като се занимавал със земеделие и отглеждане на животни. Уточнил, че същият криел парите си „под дюшека и в гардероба“. Достъпът до имота на въпросният мъж бил улеснен, поради факта, че къщата му се намирала в края на селото и често не се заключвала.

Вечерта на 02.07.2019 г., в района на чешма по пътя към пещера „Леденика“, П. подробно разяснил на Р. местонахождението на имота на Т.К. В изпълнение на дадените му указания, обвиняемият Б.Р. проникнал в дома на възрастния мъж. В търсенето на пари той разхвърлял вещи и покъщнина, когато бил заварен от собственика на имота. Същият се опитал да противодейства, за да защити дома и себе си. На свой ред рецидивистът, с намерена в дома метална щанга, нанесъл на К. множество удари по главата и тялото, докато го обезсилил. Счупил и телефона му, за да не може пострадалият да потърси помощ.

Обвиняемият Р. излязъл в двора, разбил едно от стъклата на паркирания там автомобил и проникнал в него. Претърсил намиращите в него вещи на пострадалия К., открил портмоне със сумата от 1000 лева, която отнел. След това се върнал при чешмата, където го чакал П. За кървавите следи по дрехите си обяснил, че в процес на „тършуването“ дошъл К. и той го „ударил по носа с юмрук“. Твърдял, че го оставил жив.

На следващия ден приятелката на пострадалия, след няколкократни неуспешни опити да се свърже с него по телефон, дошла в дома му. С влизането видяла много кръв в коридора и разхвърляни вещи, а К. лежал безжизнен и окървавен на пода. Веднага бил подаден сигнал към телефон 112. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на мъжа. От съдебно-медицинска експертиза е видно, че причината за леталния изход е открита черепно-мозъчна травма, довела до състояние на несъвместимост с живота.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Б.Р. да продължи в съда.