Българският гражданин е бил заловен и осъден в Чешката република на две години лишаване от свобода , а присъдата му е влязла в сила на 4 януари 2019 г.

Делото в Окръжен съд – Монтана срещу 58 годишният Л. Т. А. , жител на село Пишурка, община Медковец, е образувано по реда на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода.

От „Връзки с обществеността” на съда поясниха:

”Като разгледа представените документи, Окръжен съд – Монтана установи, че деянието, за което българският гражданин е осъден в Чешката република, е престъпление и по българския Наказателен кодекс, който предвижда за подобни деяния от една до шест години затвор. Съдът установи още, че са налице всички основания за признаване и приемане за изпълнение на присъдата на чешките съдебни власти. Окръжен съд – Монтана реши, че Л. А. Т. следва да изтърпи в Република България наказание от 2 години „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Съдът приспадна от наказанието предварителното задържане и изтърпяната част от присъдата.”

Делото е разгледано по видеовръзка със Затвора в София.