От назначената в хода на досъдебното производство съдебно-икономическа експертиза е установено, че общият размер на сумата, която Божанов присвоил от бюджета на дружеството за осигуровките на децата му възлиза на 2 540,85 лв.

Божанов лично закупувал с парични средства на „Б.“ АД дълготрайни и краткотрайни активи и златни монети, представляващи краткосрочна инвестиция. Тези вещи той задържал за себе си. Присвоените от него по този начин чужди средства са в размер на 62 895.47 лв. Сред вещите за собствено ползване са няколко преносими компютри и телевизори, климатик и моторна косачка, корпусни мебели, елементи от модулни мебели и мебели за баня, офис обзавеждане, холна гарнитура, маса, килим и осветително тяло, спален плик и пердета, гуми, цифров слухов апарат и мобилен телефон, фотоапарат, чанти и спортни екипи, икони, розети, шалове и очила с единична стойност 1 278 лв. Цени на закупените от него различни видове монети варирали от 3 200 лв. до 4 800 лв. Фактурите от тези покупки той предавал в счетоводството на управляваното от него дружество, като разпореждал платените суми да бъдат отнесени по сметка „Разходи за материали“, като съответните закупени вещи бъдат отразени като вложени в производството.

В дружеството обаче бил назначен вътрешен финансов одит и престъпната дейност на Божинов била разкрита. Последвали сигнал до Окръжна прокуратура - Монтана и разследване. Установени са причинените на дружеството вреди, внесен е обвинителен и Окръжният съд е постановил присъдата от една година и половина „Лишаване от свобода” за Божинов. Той може да я обжалва пред Софийския апелативен съд.