В подкрепа на този извод е на първо място високата обществена опасност на извършеното от него деяние, личността на пострадалата – възрастна жена, която не е в състояние да се защити, начина на извършване на престъплението – с взломяване на входната врата и след предварително обмисляне и подготвяне на същото” – се казва в мотивите на съда.

Наистина тази най-строга мярка за задържане се взема при непълнолетни само в изключителни случаи, но съдът намира, че този случай е именно такъв. “Съдът намира, че този случай е именно такъв, както с оглед изключителната бруталност на обвиняемия при извършване на престъплението, безпомощността на възрастната жена да се защити, зачестилите подобни набези от непълнолетни лица, имащи чувството за безотговорност и страхът на възрастните хора, които живеят сами, от подобни набези, така и с оглед опасността от укриване или манипулиране на доказателства” – посочва в мотивите си съдът.

Пред разследващите органи обвиняемият е направил самопризнания. Обвиняемият ще бъде настанен в подходящо помещение, отделно от пълнолетните задържани. За задържането му е уведомена майка му, която е била в съдебната зала. Настоящето определение на Врачанския окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок от днес пред Софийския апелативен съд.