Ц. П. В., който е бил ранен при взрива, бе задържан от органите на МВР. От 23 октомври 2019 г. той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, потвърдена от Апелативен съд – София. Преди дни Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд Ц. П. В. по обвинение за палеж с последвали значителни вреди – престъпление, за което законът предвижда от 3 до 12 години „Лишаване от свобода“.

От „Връзки с обществеността” на съда в Монтана уточниха, че в молбата си до съда Ц. П. В. е поискал мярката му за неотклонение да бъде заменена в по-лека – „домашен арест“, без обаче да посочи причини за необходимостта от такова изменение.

„След като обсъди наличните доказателства съдът обяви, че намира молбата за изменение на мярката за неоснователна. Събраните на досъдебното производство доказателства не разколебават тезата, че Ц. П. В е извършител на деянието, в което е обвинен, налице е и предпоставката, ако излезе на свобода той да извърши друго престъпление, което се обуславя от високата му степен на обществена опасност, заяви съдът. 56 годишният Ц. П. В. е осъждан досега с 16 влезли в сила присъди за престъпления от общ характер. По горните съображения съдът определи, че оставя без уважение молбата на задържания под стража Ц. П. В. Заседанието бе проведено по видеоконферентна връзка на съда със Затвора – Враца” – оповестиха на официалния сайт на Окръжния съд в Монтана.

Тече 7-дневният срок за обжалване на определението пред Апелативен съд – София.