Съобразно събраните доказателства и експертизи съдът е установил, че Дружеството е разполагало с всички изискуеми от Закона разрешителни и документи, поради което е отхвърлел предявените искове за повече от един милион лева, като неоснователни.

От Административния съд във Видин поясняват, че в случая от взриво-техническа експертиза се установява, че взривяването е причинено от първоначален детонационен импулс, като при всички случаи е имало човешка дейност за причиняване на взрива. Според събраните данни по делото до взрива са утилизирани огромно количество мини, поради което не може да се приеме, че настъпилият взрив и вредите са типична, нормално настъпваща последица от неосъществения контрол.

„Безспорно се касае да изключително високорискова дейност, поради което спазването на технологиите и правилата за безопасност във всеки един момент от производствения процес са от изключително значение. В този смисъл е и заключението на вещото лице, че взривът е настъпил в резултат на допуснато нарушение в производствения процес, и не е пряка и непосредствена последица на неосъществен контрол”- съобщават от съдебната институция и добавят, че в подкрепа на това е и обстоятелството, че взривът е настъпил по време на производствения процес в участъка за утилизация, а не в складовите помещения, където са били складирани огромното количество мини и които са непокътнати.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в установения срок.