Делото за отстраняването на Цветков от поста му влезе в съдебна зала на Районния съд на 2 март и състав с председател съдия Стела Колчева остави без уважение искането на прокуратурата. От държавното обвинение внесоха протест и ход на вазивното дело бе даден вчера в Окръжния съд във Враца.

Тричленен съдебен състав с председател Татяна Александрова, докладчик Петя Вълчева и член на състава съдия Мирослав Досов, потвърдиха решението на първоинстанционния съд. Орлин Цветков не беше отстранен от ръководния пост, въпреки че прокурорът по делото Цветелин Радойнов настоя да се отмени определението на Районния съд и изтъкна, че в разпитите на свидетели липсва обективност.

Мотивът на Окръжния съд да отхвърли протеста на прокуратурата обясни пред журналисти докладчикът по делото съдия Петя Вълчева. Тя заяви, че според визираното в закона, ако има достатъчно доказателства, от които да се приеме, че поведението на обвиняемия застрашава ефективното разследване, не е достатъчна само възможността да създаде затруднения. Съдия Вълчева обясни, че са необходими обективни фактически действия от негова страна, каквито в случая няма доказани.

Така акта на първата инстанция изцяло беше потвърден и на този етап Орлин Цветков не е отстранен от шефското място и остава изпълнителен директор на врачанската болница. Определението на съда не подлежи на касационен протест.

След процеса, видимо успокоен, Орлин Цветков отдели време на журналистите. На въпросите, свързани с депозираната му на 12 февруари оставка, отговори, че засега няма да оттегля молбата си. Директорът на болницата обясни, че в МБАЛ "Христо Ботев" има одит, тече проверка от Държавен финансов контрол, има годишен отчет и преди общото събрание, където ще има точка за смяна на борда на директорите, не може да се говори за оттегляне или не на оставката му. Цветков обеща по-конкретна информация в края на април или началото на месец май, когато някои неща ще бъдат изцяло изяснени.