Сдружението е създадено през 2015 г. и работи по Програма "Социалното предприемачество за младежко включване”.

Програмата е партньорска инициатива на Фондация "Български център за нестопанско право" (БЦНП), Община Монтана и Агенция за регионално развитие и бизнес център 2000-Монтана. Сега обучават 35-годишния Людмил да изработва сувенири. Той е с епилепсия, живее в семейна среда и посещава дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост, а два пъти в седмицата работи в ателието. От ръцете му излизат красиви рисувани бутилки, магнити и чаши. Вече се е научил да се съсредоточава и да работи.

Сувенирите се продават в различни магазини. Така Людмил е получил и първата заплата и е радостен, че сам я е заработил.

Моделът на социално предприемачество е насочен към конкретните потребности и способности на хората от уязвимите групи с които работим. Този модел Гечовски видял на учебното си посещение в Холандия.

Като бяла лястовица в област Монтана за реализирането на подобна идея може да се определи моделът на сдружение “Закрилници“.

Нашата основна дейност е подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация на деца, младежи, възрастни и семейства в неравнопоставено положение. Подкрепа за подобряване на благосъстоянието на всички уязвими групи от обществото, а именно: деца в риск, лица и семейства в риск, деца и/или и лица с увреждания, лица в неравностойно положение, обяснява Гечовски.

Тяхната мисия е “Закрила за всеки“.

Сдружението извършва допълнителна стопанска дейност, като приходите от тази дейност се използват за постигането на определените в устава цели. Предмет на свързаната стопанска дейност е: изработване, разпространение и продажба на сувенири, артикули и други предмети. В лятна занималня за деца от 5 до 12 години предоставяха психологически консултации, психодиагностика, работа в групи с деца; логопедична диагностика, превенция, корекция и рехабилитация на деца с нарушение на звукопроизношението, заекване, дислексия и др.

Реализирането на тази бизнес идея помага за подкрепа на дейностите на сдружението и развитието на организацията, чрез реално социално включване на младежи от групата на NEETs и/или млади хора с интелектуални затруднения. С изработения бизнес план се стремят да покажат степента на икономическа ефективност на бизнес-идеята за създаване на социално предприятие за включване на младежи от уязвими общности в активния живот.

Основната идея е оказване на положителен социален ефект върху групата на NEETs и/или към млади хора с интелектуални затруднения и тяхното активно включване в общността.

Основната дейност с която ще бъдат ангажирани младежите е изработване, разпространение и продажба на сувенири, артикули и други предмети, в това число и собствени продукти, популяризиращи идеите на сдружението. Чрез прилагане на арттерапевтични методи и техники, с цел изграждане на умения и навици на млади хора от групата на NEETs и/или младежи с интелектуални затруднения в неравностойно положение, допълва Гечовски.

Според него ако в България има работещи бедни, то в Холандия има безработни работещи. Там хора с увреждания работят в бранша за дрехи втора употреба, реставрират мебели, и кетъринг. Социалните фабрики сключват договори с концерни и така пласират продукцията си. И нещо друго, не чакат само социални помощи, дават брутен вътрешен продукт на държавата. Подобно социално предприятие, в което правят кексчета по английска рецепта има във Видин.

Арттерапевт работи заедно с младежите в Монтана с техниките: декупаж, работа със самосъхнеща глина, техника квилинг, плетене на сувенири от хартиени отпадъчни материали, изработване на картички, магнити, свещи, чаши, бутилки и рисуване върху тях.

Досега са изработени сувенири за общините Монтана, Чипровци и Бойчиновци. Предстои да представят и манастирите и основните забележителности от Северозападна България. Инвестицията в това бизнес начинание ще се върне след 5 години. Целта е хората с увреждания да излязат от домовете и да се интегрират в социална среда.

"Всичко това ни прави отговорни пред цялата общественост и най-вече пред децата ни, да дадем шанс на най-уязвимите да бъдат подкрепени и интегрирани в общността, чрез придобиване на социални умения за справяне в живота”, споделя Гечовски.