От началото на следващата година ще бъдат закрити районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград, информира news.lex.bg.

Възможност за закриване на прокуратури даде Конституционният съд, който след сезиране от главния прокурор Сотир Цацаров позволи промяна на съдебната карта на прокуратурите в страната. В началото на октомври 2016 г. той поиска от съда тълкуване дали следва да има толкова прокуратури, колкото и съдилища, т.е. на всеки съд да отговаря съответна прокуратура, със седалище в населеното място, в което е съдът. Според конституционните съдии не е необходимо структурно съответствие, важното е да има функционално.

Цацаров докладва днес предложението на прокурорската колегия за закриване на 11 прокуратури, като уточни, че някои общини - Ардино, Чепеларе и Мадан, са изразили възражения и опасения от това решение. Главният прокурор обаче заяви, че закриването не означава, че няма да има прокурорско присъствие в тези 11 населени места. "Остават териториални отделения, които ще са със същите правомощия. Кадровият състав няма да бъде същият", каза той.

Следващият по-голям етап е окрупняване на всички останали районни прокуратури, извън областните градове. Ще останат само 28 в областните центрове.