Решението за докладната беше обосновано от настоящето състояние на сградата, която е амортизирана, остаряла, отоплява се трудно през зимния сезон и не отговаря на съвременните изисквания. В момент на течове покрива, инсталациите й са дори опасни. Същото се отнася и до силно корозиралите метални конструкции по бордовете, рекламните надписи и хидроизолацията по покрива.

Сувенирната палата в града е построена през 1969 г. върху отчуждени имоти държавна собственост. Проектът за сградата е приет от тогавашния архитектурно-художествен съвет на Съюза на българските архитекти като временно съоръжение без отстъпено право на строеж. По-късно, приетият през 1987 г. устройствен план на град Враца предвижда изграждане на административна сграда и комплексно обслужване на населението.

През 2002 г. имотите, върху които се намира Сувенирната палата, са отписани от Актовете за държавна собственост, в полза на Общината. Година по-късно земята, върху която е построена палатата е атакувана като частна общинска собственост и е одобрено частично изменение на подробния устройствен план, според който парцелът е отреден за изграждане на административна сграда и комплексно обслужване на населението. Впоследствие, частичното изменение е отменено със заповед.

Едва през 2011 г. в одобрения план за регулация на гр.Враца, на мястото е обособен нов урегулиран поземлен имот, с площ от 427 кв.м., собственост на Община Враца, върху който е построена сградата на Сувенирната палата. Същевременно, от създаването на палатата, до момента статутът й на временно съоръжение не е променян.

Община Враца ще търси трайно градоустройствено решение на имота, върху който е построено временното съоръжение, включващо неговото демонтиране и отстраняване. Предвид предстоящата реконструкция на централната пешеходна зона, инициативите относно сградата следва да предхождат всички бъдещи работи, които биха могли да компрометират изпълнението на ремонтните дейности. Ще се търси инвеститор, на когото да Общината да предостави парцела, а условието ще бъде изграждане на Административно-търговски център, в полза на жителите на града и Общината.

По инициатива на кметската управа, всичките тези факти ще бъдат предмет на публичното обсъждане в сряда в Конферентната зала на Община Враца. В 18.00 ч вратите й ще бъдат отворени за всички, които имат отношение към проблема, за да могат да се чуят и сантиментите и разумните предложения за бъдещият нов и модерен облик на града.