"Ще се опитаме да спасим футбола в Мездра!“. Това заяви кметът на община Мездра инж. Генади Събков по време на брифинг с представители на медиите, на който даде повече информация за новосформирания Общински футболен клуб Локомотив -Мездра. Кметът припомни, че в периода, когато сем. Минчеви са инвестирали значителни усилия и средства във футбола в Мездра, е имало и високи резултати. Тогава ФК „Локомотив” бе част от елита на футбола в България. След тяхното оттегляне нещата рязко са се променили. Въпреки усилията на местни и външни специалисти и спонсори, въпреки регистрирания нов клуб, връх са взели негативни сили и тенденции, довели до финансова и организационна катастрофа на двата футболни "Локомотив"-а. Цялостното функциониране на клубовете, поети и неизпълнени ангажименти към футболисти, треньори и бизнес са в основата на създалото се недоверие към футбола, което продължава да цари сред местните хора.

Третият ФК "Локомотив" е създаден през лятото (?!) на 2016 г. Кметът обобщи, че в рамките на една година всячески му е помагал. Въпреки големите успехи на мъжкия отбор, сформирането на детски отбор, подготвителна група и юноши младша възраст, между членовете на Управителния съвет в последния месец се проявили неразбирателство и непреодолими противоречия, довели до отказването на най-активния от тях.

„През август 2017 г. Мездра бе изправена пред угрозата да няма представителен отбор във футбола. Тогава аз, като кмет на общината, помолих 7 души да създадат Общински футболен клуб. Зад него се крие ентусиазъм, емоция и силно желание да се помогне на футбола в Мездра. Тези хора не са футболни специалисти, но са искрени и честни. Председател на Управителния съвет е директорът на ОбП "Чистота" г-н Николай Несторов.“, заяви инж. Събков.

Той отбеляза, че откриването на Общински футболен клуб „Локомотив” - Мездра не е свързано с помпозност и излишна суета. "Желанието ми като кмет на общината и желанието на тези седем души, учредители на клуба, са да помогнем на футбола в Мездра. Ние сме хвърлили във футболното море спасителни пояси. Нагазили сме в дълбокото. Жертваме собствените си авторитет, време и средства, за да помогнем. Наясно сме, че шансовете ни за успех са минимални, предвид тенденциите на местно и световно ниво и въпреки това ще се борим до край. Видяхме как три „Локомотив”-а вече катастрофираха. Ние съграждаме четвърти. Сега разчитаме този отбор действително да бъде общински, на хората от общината.”

Кметът заяви, че разчита на съпричастност от страна на учителите в училища и детските градини, както и на директорите на учебни заведения. Инж. Събков благодари на кметовете на Оселна и Моравица Росен Николов и Коно Жилковски, които по негова молба през миналата година са сформирали детски отбори към клубовете, които поддържат в "А" окръжна (?!) група и по този начин са генерирали много положителни емоции в децата и техните близки. "Всички ние в община Мездра сме длъжни да създадем условия, за да могат нашите деца да тренират. Мога да гарантирам пред всички, че от времето, когато се реализира страхотната инвестиция от сем. Минчеви, продължаваме да работим за поддържането и обновяването на базата“, категоричен бе инж. Събков. През 2016 г. Община Мездра е извършила изграждане на подпорна стена и ограждане на северната страна на стадион "Локомотив". Предстои бъде ремонтиран покривът на съблекалните.

"Няма да успеем да реализираме започнатото и да постигнем успехи без помощта и доверието на хората от Мездра. Не стартираме с голям финансов проект за футбола в Мездра. Разчитаме на своя ентусиазъм и на разбирането на хората. Разчитам да се промени мисленето на нашите съграждани, които имат финансова възможност и досега в някаква степен са помагали, но не са получавали нищо в замяна. Сега, когато стартираме с Общинския футболен клуб, аз им гарантирам, че всички вложени средства ще бъдат изразходени при пълна прозрачност.“, заяви инж. Събков.

Кметът бе категоричен, че в сформирания Общински футболен клуб няма да се излива порой от средства от общинския бюджет, а ще търси подкрепата на спонсори и приятели, каквито вече има. Целта е да се създадат условия децата на Мездра да спортуват и всички граждани да изпитват удоволствие от успехите на клуба.

В края на брифинга инж. Събков отново призова всеки, който милее за футбола и спорта в Мездра, да дойде на стадион "Локомотив" в неделя от 18:00 часа и да се наслади на първата среща на общинския клуб, който ще се изправи срещу победителя в "А" окръжна (?!) група - "Манастирище".