© Руслан Валитов, caricatura.ru

"Кризисната ситуация бе предизвикана от нежеланието на общинските съветници от ГЕРБ, АБВ и "Народен съюз" да подкрепят на последното заседание на Общинския съвет предложението за получаване на дългосрочен кредит за погасяване на стари задължения към Министерството на финансите в размер на 1 689 000 лв., се казва в прессъобщение до медиите, изпратено от Община Мездра. Абсурдното отношение и гласуване на част от общинските съветници лиши общината от оборотни средства и инвестиционна програма и ще доведе до лавинообразно нарастване на нерегламентирани задължения. Ще се повиши извънредно високо рискът от неизпълнение на проекти, по които общината е бенефициент, а общата задлъжнялост ще свали доверието към общината на всички контрагенти.

При изкуствено създадената тежка ситуация единственото ефективно решение е да се спестят поне тежките лихви (над 10%), наложени от Министерството на финансите”, пише още в прессъобщението.

От писмото на Събков до Горанов става ясно, че парите по невъзстановения заем ще си бъдат прихванати от Министерството на финансите от полагащите се на Община Мездра средства за целева субсидия за капиталови разходи в размер на 907 500 лв. и част от изравнителната субсидия. "Предлагам да удържите и 80 хил. лв. от средствата за зимно поддържане и снегопочистване, а ние ще се надяваме на слънчево време и безоблачно небе над Мездра”, отбелязва в тази връзка Събков в типичния си псевдоироничен стил.

"Надявам се, въпреки "нестандартното" решение на ОбС, поставящо Община Мездра в изключително сложна финансова ситуация и водещо до лавинообразно нарастване на неразплатените задължения и ограничаване на всякакви инвестиционни намерения, ще намерите възможност за компенсиране на част от разходите, се казва в заключение в писмото на Събков до Горанов. Хората и институциите в община Мездра, след 3 години стриктно спазване на финансовата и бюджетна дисциплина, изплащане на стари задължения и постигнати отлични резултати в това направление, не заслужават дискриминационно отношение от държавата."

Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов