Към докладната записка е приложена оферта от Детски магазини "Слънчице" - Варна за изработването на 74 броя детски народни носии - македонски, граовски, шопски и др., всички на обща стойност 5 157 лв. с 5% отстъпка.

"Надявам се на разбиране и съдействие от Ваша страна за доброто на децата на Мездра!", се казва в заключение в докладната.

Докладната е разгледана на заседания на Постоянните комисии по Финанси и бюджет и по Образование, култура, наука, спорт, туризъм и младежки дейности към Общинския съвет. Очаква се окончателното решение на местния парламент.

Писменото становище на кмета на общината Генади Събков е следното: "В Бюджет 2019 г. средствата за дофинансиране дейността на читалищата са в размер на 2 000 лв. и са предназначени за покриване на разходите на читалищните колективи при участие в национални и международни изяви."

Понастоящем в ДТС "Мездренче" с художествен ръководител и хореограф Йоанна Аспарухова се обучават повече от 150 деца на възраст от 6 до 14 г., които допринасят за съхраняване, популяризиране и развитие на фолклорните традиции и на българското танцово наследство. Към него развива дейност и Танцова школа "Северняче-Веселяче", в която са обхванати над 60 деца от детските градини на възраст от 3 до 6 г. Репертоарът на състава включва танци от всички етнографски области на България.

Детският танцов състав е създаден през 1969 г. от покойния хореограф Панталей Томов (Панко). Носител е на златен медал от Петия републикански фестивал на художествената самодейност (1978) и на лауреатско звание от Шестия републикански фестивал (1983), както и на множество награди от международни, национални и регионални конкурси и фестивали. Има изнесени стотици концерти у нас и в чужбина, в т. ч. турнета в Румъния, Чехия, Турция, Македония, Сърбия, Гърция и др.

ДТС "Мездренче" възнамерява да отбележи своя 50-годишен юбилей с концерт спектакъл в Дома на железничаря на 31 май 2019 г., в навечерието на Деня на детето - 1 юни.