„В края на годината Ви представяме резултатите от изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Враца. Тези резултати се измерват не само с броя на въведените в експлоатация сгради, но и с мащабните усилия, които положиха общините в последните три години за насърчаване активното участие на гражданите в създаването на сдружения на собствениците. Тези усилия се измерват с регистрирани общо 210 сдружения в областта, като изключителен ръст бележи община Враца със 162. Подадените заявления за финансова помощ от Програмата за енергийна ефективност са 136. Броят на исканията за сключване на договори за целево финансиране към ББР за Враца са 110“, обобщи Малина Николова.

Националната програма за енергийна ефективност обхваща 1544 обновени сгради в страната, а по други 220 от общо 2022 сгради са сключени договори за целево финансиране с ББР и се изпълняват строително-монтажни дейности.

Област Враца се нарежда на 5-то място в Северна България по брой сгради, въведени в експлоатация, като за периода от 2016 г. до края на 2018 г. са въведени 36 сгради или 100 % от стартиралите по Националната програма със сключени договори за целево финансиране. Средствата, които са усвоени за саниране на сградите на територията на областта са близо 24 млн. лева. От реализацията на Програмата над 3793 граждани са пряко облагодетелствани от положителното влияние на енергийната ефективност - намалени разходи за отопление за домакинствата и подобрена жилищна инфраструктура. Икономическият ефект от програмата се измерва с икономическа активност на бизнеса при мащабното строителство, а най-важният – социалният ефект влия върху осигуряване на допълнителна заетост в строителния бранш, както и в установяването на традиции в управлението на многофамилни жилищни сгради.

В хода на Програмата по инициатива на областния управител Малина Николова са въведени анкетни карти за удовлетвореност от изпълнението на програмата. Средната оценка, дадена от собствениците в анкетните карти е 9.1 по десетобалната система за оценяване. Комисията, създадена към Областния съвет за енергийна ефективност за контрол по изпълнението на програмата е извършила общо 252 проверки или средно по 7 проверки на сграда. Заместник–кметът на община Козлодуй инж. Весела Вълкова поясни, че контролът и честите проверки върху фирмите, изпълнители са от изключително значение за подобряване качеството на строително-монтажните работи.

Областният управител Малина Николова подчерта, че от изключителна важност е продължението на Програмата и преминаването й към втория етап, който в момента се обсъжда в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.