Агенцията за борба с градушките вече е изградила съответните активи, необходими за самолетите. Дори правителството водело преговори за съвместна защита с румънските власти, пише 24 часа.

Обявената поръчка за изпълнител е на финала си, има участник в процедурата, обясни земеделският министър. Планирани са и бюджетните средства за пилотното стартиране в Северна България.

Надявам се в края на юни всичко да бъде готово и агенцията и изпълнителят ще имат възможност да покажат, че самолетният способ за защита е ефективен, коментира Танева. Според нея тази година агенцията за борба с градушките е най-готова като срокове и запасеност и с ракети спрямо предходните. Досега са изстреляни 2236 противоградни ракети при 68 въздействия върху облаците. Активният сезон за борба с градушките беше открит на 26 април.

Агенцията разполага общо с над 16 000 ракети, това е най-високата запасеност, коментира Танева. С откритите нови ракетни площадки през миналата година са увеличени площите на защитаваната територия. Тя е общо 22 млн. дка.