За пореден път здравният министър защити тезата си, че трябва да има гъвкавост при определянето на лимитите на болниците, и даде пример с местата, при които има сезонна натовареност. Такива са лечебните заведения около Банско и Пампорово през зимата и по Черноморието през лятото. Само Бургаският залив гони 2 млн. души през летния сезон. В момента болницата в Поморие пък обслужва пет пъти повече хора от обикновено, е споделил кметът на града при среща със здравния министър. В тези периоди лечебните заведения трябва да имат различен бюджет от средномесечния и това трябва да се вземе предвид при изготвянето на бюджета на здравната каса за следващата година, поясни проф. Петров.

Здравното министерство ще подготви и стратегия за развитие на болничната помощ, която да включва правила за формиране на работната заплата, стопанските разходи, както и разходи за медицински изделия и лекарства.

За проблемите в спешната помощ проф. Петров поиска понятието "спешност" да бъде ясно дефинирано и да се знае какво точно означава "спешен пациент", защото практиката показвала, че 80% от хората, които сега търсят Бърза помощ не се нуждаят от спешна интервенция.

Източник: dnes.bg