В малката зала на ХГ "Иван Фунев" бяха подредени 40 живописни платна на твореца от фондовете на двете галерии, както и избрани творби от неговата лична колекция.

Експозицията бе открита от уредника на Художествената галерия Христо Божков, който представи жизнения и творчески път на художника, проследявайки различните творчески периоди, оставили трайни следи в изкуството. Той поздрави „виновника” за този културен празник и му пожела здраве и творческо дълголетие.

От своя страна, уредникът на Художествената галерия в Мездра, Светла Дамяновска,също поздрави твореца и съобщи, че вече е създаден инициативен комитет в железничарския град, който ще внесе предложение в Общинския съвет, за присъждане званието „Почетен гражданин на град Мездра” на твореца и човека Любомир Минковски.

Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са „Лято”, "Грешката на Икар", "Моят Ботев", образите на светите Кирил и Методий и ”Влашкоселска хроника”, "Портрет в бяло”, своеобразният диптих „Майстор” и „Сбогом, майсторе”, рамкиращ емблематичния цикъл творби "Каменоделци".

Сред колорита от цветове и игра на сенки се открояваха две картини с оригинална техника, отразяващи скалните рисунки и надписи, които според специалисти датират от 16 до 19 век, открити в пещерите на местността Средния камик и Говедарника, близо до родното село на художника Влашко село, днес с. Царевец.

Юбилярят сподели, че тези две картини са едни от любимите му. Той поясни, че е използвал древна техника на рисуване, с хилядолетна история. С особено чувство посочи и картината „Грешката на Икар”, в която е въплътил идеята за невъзможността на човека да полети, докато крилата му са в окови.

Специален поздрав към човека и твореца поднесе поетът Красимир Стефанов, който му посвети стихотворението „Художник”.

Сред специалните гости, дошли да уважат доайена на врачанските художници, бе и друг голям творец от Мездра – художникът Николай Кучков. Той каза, че Любомир Минковски е неговият духовен наставник. Той е човекът, открил таланта му, човекът, който винаги е бил до него и продължава да бъде.