Тържественото честване на Деня на българската независимост бе открито от Светла Дамяновска - главен експерт "Култура и художествена галерия" в Община Мездра. Тя припомни хронологията на събитията, предшестващи този ден, и подчерта, че само силният дух на българина за национална независимост е довел до сбъдването на вековните мечти български за свободна и независима България.

След официалното откриване, кметът на Мездра Генади Събков, асистиран от две прекрасни момичета в народни носии, издигнаха знамената под звуците на националния химн.

Градоначалникът поздрави присъстващите с неизменното обръщение към "милите деца" и "скъпите съграждани". В словото си изтъкна историческото значение на този държавнически акт, доказал на света, че държава, преживяла седем века робство, но с 1 300-годишна история, не може да бъде покорена от никого.

Истинска атракция за мездренчани бе възстановката на провъзгласяването на Независимостта. С един от прочутите файтони на врачанския майстор Мито Орозов пред събралото се множество пристигна Негово величество Цар Фердинанд, съпровождан от министър-председателя Александър Малинов.

В ролята на българския Цар Фердинанд се превъплъти актьорът от Драматично-куклен театър - Враца Борислав Борисов. В автентична военна униформа, като истински главнокомандващ, той прочете пълния текст на манифеста, с който обяви Независимостта на България.

След обявяването на независимостта от Негово величество, танцьорите от Представителен танцов ансамбъл "Мездра", с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов, завладяха пространството с празнична фолклорна композиция.

Празничното настроение преля в неизменното Дунавско хоро. Най-нетърпеливи да завърши хорото обаче бяха десетките любители на велосипеда, които очакваха да бъде даден старт на традиционния велопоход, с който общината отбеляза и деня без автомобили на пътя.

Любопитни малчугани пък се струпаха около файтона на царя, за да погалят красивия жребец и да се снимат за спомен с височайшата особа.