Слънце, детски смях и пъстър букет от младост и красота заляха Мездра в празничното утро на 24 май. С тържествено шествие към централния площад се отправиха ученици и учители в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Площад "България" се оказа тесен за стотиците деца, родители и гости на града за празничния концерт по случай празника на знанието и светлината.

Кметът на общината Генади Събков отправи поздрав към учителите, учениците и дейците на културата и им пожела здраве и творческо дръзновение.

В знак на признателност към Учителя и творците, носители и пазители на духа български, кметът връчи почетни грамоти и плакети на заслужили учители и дейци на културата. Сред наградените бяха Илинка Каменова - дългогодишен директор на Руската езикова гимназия, Богдана Пенчева - дългогодишен учител по френски език, Борис Борисов, Емил Драгановски, художниците Любомир Минковски и Николай Кучков, Цветко Стеев, Светла Дамновска, Кирил Радовенски и Иванка Сайкова за журналистика.

Признание и почетни грамоти получиха и стотици талантливи деца, спечелили призови места в различни образователни и културни направления и допринесли с постиженията си за утвърждаването на града ни като град на младостта, красотата, духовността и знанието.

Празникът продължи с изявите на талантливите деца на Мездра, които за пореден път зарадваха своите родители и гости.