Магията на българското фолклорно танцово изкуство пресъздадоха Ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и Представителният танцов състав „Хемус“ с художествени ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов, които „взривиха“ публиката с вихрените си изпълнения на „Родопски пролетен танц“, „Шопски танц“, добруджанския „Житница“, северняшкия „По гроздобер“ и на съвместния тракийски танц „Копаница“.

На сцената се изявиха също победителят в Конкурса за авторска македонска песен на Международния фестивал „Пирин фолк“ Сандански 2016 Светлин Миланов и носителят на трета награда в тазгодишното издание на фестивала Юри Крумов, които заслужиха аплодисментите на публиката със знакови песни от своя репертоар - „Очакване“, „Меаните мамо“, „Седенка се кладеше“, „Сълзи рони Пирин".

За празничното настроение на жителите и гостите на Мездра се погрижиха още виртуозните музиканти от оркестър „Виво Монтана“ с ръководител Пламен Крумов, които огласиха топлата септемврийската вечер с български народни мелодии, гарнирани с балкански, ъндърграунд, етно, джаз и фънк „парчета“.

С юбилейния концерт „70 години Мездра град“ беше поставено началото на Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“, който ще се проведе утре, 12 септември, на площад „България“. В него ще вземат участие 16 любителски танцови клубове и школи от различни краища на страната. Фолклорният празник започва в 13:00 часа, като една от кулминациите в него е конкурсът надиграване с „Тракийска ръченица“.

Акценти в програмата на втория фестивален ден са концерт на популярния у нас и в чужбина народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков, който е с начален час 17:00, и „Хоротека под звездите“ с оркестър „Тракийско настроение” - Пловдив, която ще започне в 19:00 часа.