Десетилетия наред, преди да се спомине преди няколко лета, кацналата току над манастира светиня се поддържа от ревностния християнин Иванчо Минов от с. Игнатица, който тази година щеше да навърши 96 лазарника. Именно негова е заслугата за възстановяването на повечето от 17-те оброци в землището на планинското селище.

В памет на Иванчо Минов в по-ново време за оброка се грижи неговият син - 70-годишният Божидар Минов и съпругата му Мария, които всяка година дават на този ден традиционния курбан. Да почетат оброка дойдоха също дъщерите на Божидар - Иванка и Нели, зетьовете Румен и Васил, внуците Георги, Цветан и Божидар, както и най-малките поклонници - правнука Божидар и правнучката Румяна, които са само на има-няма 6 месеца.

По случай Сретение Господне водосвет за здраве на миряните отслужи йеремонах Йоаникий, ефимерий на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица.

По-сетне повече от 150 игнатенчани и техни гости се събраха на обща трапеза в мездренското село. Както повелява канона, отец Йоаникий прекади коливото - 160-литровия казан с овнешка курбан-чорба, осигурена от сем. Минови и приготвена от майсторите-готвачи Любомир Цветков и Дора Петкова.