В рамките на културната проява бе представена новоизлязлата книга на Дянко Кънчев "Дим на хоризонта”. В нея са включени 15-те стихотворения от неговата едноименна дебютна стихосбирка, отпечатана през 1962 г., стихове, есета, разкази, публицистика и интервюта на автора, запазени от неговите близки и съкурсанти във Висшето военноморското училище във Варна, както и спомени на колеги. Книгата е издадена по идея на първия председател на Клуба на моряка в Бургас Димитър Кочев, а редактор е близкият приятел и събрат по перо на поета Александър Велков.

Поетичен портрет на Дянко Кънчев направи литераторката Марияна Йорданова. Спомени за родения във великотърновското село Раданово, но израсъл в Мездра автор, сподели педагогът Димитър Доков. Събитието уважиха един от двамата синове-близнаци на поета - капитан далечно плаване Тодор Кънчев, финансирал третото издание на "Дим на хоризонта”, близки и приятели на автора, съученици, почитатели на изящната словесност.

На поетичната вечер бе лансирана идеята Дянко Кънчев да бъде предложен за удостояване посмъртно със званието "Почетен гражданин на Бургас” - града, с който е тясно свързана неговата житейска съдба.

Празникът на духа завърши с изпълнение на Групата за стари градски песни "Мездрея” на песента "Не тъжи, русокосо момиче” по текст на Дянко Кънчев.