Под галещите лъчи на топлото есенно слънце, организаторите бяха подредили дълги трапези, в очакване на над 800 ловци и техните близки, за да се празнуват заедно откриването на ловния сезон. За всички тях майстор-готвачът Тихомир Вутов, заедно със своите помощници, въртеше огромния черпак в двата пълни казана с традиционната курбан чорба.

За разлика от други години обаче, тази година участниците бяха твърде малко и доста от трапезите оставаха незаети. Председателят на сдружението д-р Григор Томов, обясни, че със заповед на министъра на земеделието официалното откриване на лова на диви прасета е обявено за днес в цялата страна. По принцип ловният сезон на глигани започвал от 1 октомври, но поради възникналата чума по дивите прасета и съгласно изискванията на Европейския съюз, се наложило по-ранното му откриване. Според него, това е и основната причина много от ловците да отсъстват от събора, тъй като вече са нарамили пушките и пуснали кучетата в първия за годината ден за лов.

Все пак, хората постепенно прииждаха, привлечени от аромата на вкусния курбан, който се носеше във въздуха.

Съборът бе открит от д-р Григор Томов, председател на сдружението. В словото си той поздрави дошлите и им пожела здраве, дълголетие и наслука. Той каза, че скоро ловците ще се поздравят и с нова ловна хижа в Кунино, и изказа специални благодарности към спонсорите на празника Боян Григоров, Веселин Цолов от Долна Кремена, Мирослав Захариев и Данчо Георгиев.

Празничен водосвет отслужи отец Георги Няголов, който благослови ловците и им пожела наслука.

По повод кръглата 80-ата годишнина на организираното ловно движение в двете съседни общини, за първи път тази година специални плакети и грамоти получиха ловци ветерани и общественици за принос в развитието на ловното движение.

Секретарят на Сдружението Стефан Красимиров връчи почетните отличия на Петко Цонински от Курново, Георги Банков от Хубавене, Николай Петков от ловната дружинка на Горна Бешовица и Цаконица, Йоло Петков от Кунино, Васко Георгиев от Крета, Кирил Христов от Горна Кремена и Любен Генов от Старо село.

Сред тях се отличи и най-малкият бъдещ ловец, въоръжен до зъби, който получи заедно с дядо си почетните отличия.

На всички участници в ловния събор бяха раздадени юбилейни значки.

След тържествената част, отец Георги освети курбана и благослови майсторите готвачи, с пожелание и следващата година да приготвят толкова вкусна чорба. Отецът обиколи и благослови всички гости за здраве и благоденствие.

Празникът продължи с изпълненията на Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и на духовата музика от ботевградското село Литаково.

Съборът на ловците уважиха кметът на Роман Валери Ролански, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров и Иван Алексиев, директорът на Държавно Горско стопанство - Мездра инж. Евгения Христова, директорът на Общинската служба "Земеделие" Петьо Мазнев, Йордан Гергов и др.